Roof House

Living room skylight | Photo: STAMERS KONTOR

Living room skylight | Photo: STAMERS KONTOR

Roof House is a project that completely transforms an existing villa beautifully situated on a large site filled with trees in Fredensborg, Denmark.  The existing house is occupied by a family with three children and the specific needs of the family formed the basis of the project. Planning restrictions on the site called for a careful and minimal approach and this lead to the idea of extending the house by upwards by adding a series of roof buildings. This way the project adds a new bedroom and a workspace as well as skylights and sleeping platforms for all the childrens bedrooms. In addition the project includes redesign of the facade making it more energy efficient and adding new and larger openings. The roof construction and skylights is wrapped in asphalt roll roofing.
The new roof opens up the house towards the tree tops and the sky. The changing light filtered through the branches. The sound of the wind in the trees.

LETH-&-GORI_ROOF-HOUSE_MODEL_05

Roof House scale model

Roof light

Roof light

Existing situation

Existing situation

Sketches

Sketches 

LETHGORI_STAMERS_KONTOR_img_5486_BW_RGB

Inner courtyard | Photo: STAMERS KONTOR

 

Living room

Living room

North facade

North facade

img_LETHGORI_DSC_0218_BW

Roof landscape

img_LETHGORI_DSC_0210_BW

Roof

 

LETHGORI_STAMERS_KONTOR_img_5515_BW_RGB

Eaves | Photo: STAMERS KONTOR

LETHGORI_STAMERS_KONTOR_img_5522_BW_RGB

Photo: STAMERS KONTOR

Master bedroom | Photo: STAMERS KONTOR

Master bedroom | Photo: STAMERS KONTOR

SKylight | Photo: STAMERS KONTOR

SKylight | Photo: STAMERS KONTOR

Site plan

Site plan 

Axonometric

Axonometric

LETH-&-GORI_ROOF-HOUSE_SECTION_AA

Section A

LETH-&-GORI_ROOF-HOUSE_SECTION_BB

Section B

LETH-&-GORI_ROOF-HOUSE_MODEL_01

Model

LETH-&-GORI_ROOF-HOUSE_MODEL_04

Model

Unfolding the roof

Unfolding the roof

Project: Roof House  Year: 2011-2014  Client: Private client Type: Commission Programme: Transformation and extension  Area: Renovation: 250m2 – extension 35m2 Architects: LETH & GORI  Status: Completed