RANDERS KOMMUNES ARKITEKTURPRIS 2019

Det er med glæde og stolthed vi kan fortælle, at ByNaturrummet Myretuen på Langvang i Randers modtager Randers Kommunes Arkitekturpris 2019.

I dommerbetænkningen skriver juryen:
’Myretuen præmieres for sit markante og dog fint afdæmpede arkitektoniske formsprog, der formår at gøre opmærksom på sig selv uden at konkurrere med den natur bygningen placerer sig i.
Materialevalget er primært og velvalgt træ, der tilfører en robust og varm karakter til bygningen ude såvel som inde. To sidde-trapper – én inde og én ude – favner og indrammer bygningens store rum, der flot åbner sig med store vinduespartier mod naturen. Som et særligt formgivende element er de store vinduer udført med dybe træreoler, der som sættekasser kan indtages og udsmykkes med små fangster og kreationer lavet af besøgende. På den måde er bygningen i evig forandring og udsmykningen vil følge aktiviteterne i Myretuen og årstidernes gang. 

Den lille bygning opleves imødekommende for besøgende i alle aldersgrupper, og sammen med stisystemer i træ, der peger ud i naturen, siddetrapperne og en række mindre elementer inviterer den til leg, læring og aktivitet på kanten af naturen. Her er der plads til samvær for de mange samtidig med fordybelse for de få i naturens store kredsløb og små mirakler.
Myretuen er udført af elever fra Randers Produktionshøjskole, med støtte fra en række fonde, som et yderst relevant studieprojekt og fremhæves desuden for sin sociale styrke; bygningen er således åben for brug hele året, og er et fint lille arnested for menneskers samvær på tværs af aldre og baggrund.

LETH & GORI og Elkiær + Ebbeskov Arkitekter har i samarbejde med Randers Produktionshøjskole, Randers Kommune, Bysekretariatet, Nordre Fælleds Venner og Naturstyrelsen Kronjylland, udviklet projektet på baggrund af Lokale og Anlægsfonden og  Friluftsrådets koncept ByNaturrummet.