LETH & GORI’s udstilling Kunsten at Bygge omfatter et hus og en udstilling opført i BLOX – Dansk Arkitektur Centers nye hjem i København.
LETH & GORI’s hus og udstilling giver et indblik i tegnestuens værdier og arkitektur. Projektet er skabt specifikt til Trappegalleriet i Dansk Arkitektur Center og forbinder gallerirummets tre niveauer i én samlet bygget konstruktion.
Udstillingen er en del af udstillingsserien Dreyers Arkitektur Galleri støttet af Dreyers Fond. Udstillingen er åben I Dansk Arkitektur Center indtil den 12. oktober 2018.
UDSTILLINGEN
LETH & GORI’s udstilling Kunsten at Bygge fejrer alt det som en byggeproces involverer. Kaosset, rodet og skønheden. Byggeprocessen er et kaos fra start til slut. Designprocessen er altid en rodet affære og udførelsesprocessen er per definition kaotisk. Fejl er obligatoriske. Fejl i designet eller detaljer og løsninger der aldrig er tænkt eller tegnet. Nedrivning af bygningsdele eller udgravninger på byggepladsen afslører nye problemer. Ting bliver bygget forkert eller fejltagelser og misforståelser. Materialer der ser anderledes ud eller reagerer på en anden måde end forventet. Alt dette kaos kan føre til sammenbrud og bygningsmæssig fiasko, men det kan også ses som et potentiale. En kilde til rigdom i projektet. En chance for at forbedre designet. En mulighed for at lære. En lejlighed til at skabe noget der er dybere, mere komplekst og smukkere. Kunsten at Bygge er kaos og skønhed og skønhed i kaos.
De tre niveauer i udstillingen har hvert deres tema som relaterer sig til LETH & GORI’s arbejde og værdier som arkitekter; Hus, Modeller og Byggeplads/ Bygningsværk.
HUS
Udstillingen er grundlæggende tænkt og gennemført som et stedsspecifikt arkitektonisk værk til Trappegalleriet på BLOX – et hus i huset. Designprocessen har omfattet en grundig registrering af stedet og udarbejdelse af en detaljeret model i skala 1:20 samt en udsnitsmodel i skala 1:1. Dette arbejde er resulteret i et bygningsværk, et hus, som samler Trappegalleriets tre niveauer. Huset er opbygget som en åben skeletkonstruktion i fyrretræsreglar. Husets form følger Trappegalleriets terrasserede landskab og rumlige afgrænsning. I overgangen imellem vægge og tag varetages af et specialdesignet boltet hængsel som samtidig skaber et hulrum hvor de eksisterende glasværn står.
Huset er kompletteret med vægge i birkekrydsfiner, plastdampspærre og lysarmaturer.
Genbygning
Projektet er designet og bygget så det kan adskilles og samles igen på forskellige måder. Efter udstillingsperioden vil huset blive adskilt, re-designet og genbygget på et nyt sted i samarbejde med GENBYG.
MODELLER
Modeller er en central del af LETH & GORI’s arbejde. Modellen undersøger form, rum, volumen, lys og materiale, men modellen simulerer også en byggeproces, hvor projektets fysiske møde med stedet undersøges, bygges og bearbejdes. Et skalaløst rum hvor de store tanker om projektet undersøges parallelt med konkrete materialemæssige, byggetekniske og konstruktive idéer.
LETH & GORI’s arbejde med modeller er en kontinuerlig kreativ proces med plads til fejl, forbedringer, idéer, forenklinger og modifikationer. Modellen giver plads til fantasien. Den åbner værket i stedet for at lukke det. Modellen er et værk i sig selv. Et lille stykke arkitektur, der rummer drømmene og fortæller en historie om det der skal komme.
BYGGEPLADS/ BYGNINGSVÆRK
For LETH & GORI rummer byggeprocessen et kraftfuldt æstetisk potentiale. På byggepladsen møder man bygningsværkets anatomi og tektonik som nøgne ufærdige rum – som utildækkede strukturer, byggesystemer og materialer. Denne råhed og skønhed forsvinder ofte i det færdige bygningsværk.
LETH & GORI drømmer om en stærk forbindelse imellem byggeplads og bygningsværk. Tegnestuen har en forkærlighed for anvendelsen af robuste og nøgterne materialer, og sunde og enkle byggetekniske løsninger. LETH & GORI fokuserer på de rumlige kvaliteter, dagslys, lys og mørke, og hvordan materialer anvendes på en ny og uortodoks måde. Målet er bygningsværker, hvor vejrets og naturens storhed og kræfter sætter sig i arkitekturens anatomi – i bygningskonstruktioner, i de tektoniske valg og i velgennemtænkte bygningsdetaljer. Huse med en pragmatisk ligefrem karakter og med en sammenhængende fortælling – fra model, til byggeplads til bygningsværk.
Project: The Art of Building År: 2018 Client: The Dreyer Foundation/ The Danish Architecture Centre Type: Exhibition Program: House + exhibition Area: 60 m2 Architect: LETH & GORI Team: Uffe Leth, Karsten Gori, Rene Søby Jonas Djernes-Bell, Martin Alexander Meincke og Talieh Kaveh Status: Completed